DİŞ BEYAZLATMA

Günümüzde diş estetiğinin en önde gelen unsurlarından biri beyaz dişlere sahip olmaktır. Diştaşı temizliği sonrasında yapılan polisaj (cila) işleminde dişlerin üzerinde görünen yüzeyel lekeler; çay, kahve, sigara (nikotin) gibi, özel cila patları ve fırçalar vasıtasıyla çıkartılır. Ancak dişin ana renginde bir değişiklik olmaz. Dişe rengini veren dentin tabakasındaki hidroksilapatit kristallerine değişik oranlarda Hidrojen peroksit veya karbamit peroksit (carbamide peroxide) uygulayarak beyazlatma elde edilir.

Diş beyazlatma ev tipi  (home bleaching) ve ofis tipi olmak üzere iki  şekilde yapılır. Ev tipi beyazlatma sistemlerinde ofis tipine göre daha az konsantrasyondaki jel şeklindeki ürünler kullanılır. Daha önceden hastanın alt üst diş çene ölçüleri alınarak ağız plakları hazırlanır. Bu plakların içine hasta tarafından hidrojen peroksitli jeller 4 -5 gün, günde 3-4 saat uygulanır.

 

Ofis tipi beyazlatma ise en hızlı ve en etkili diş beyazlatma yöntemidir. Beyazlatma ürünü dişetleri ve yumuşak dokular korunarak doğrudan dişler üzerine uygulanır. Beyazlatıcı ajanlar oranları % 15-% 43  arasında değişir ve yaklaşık 1 saat içinde sonuca ulaşılır. Daha kısa  sonuç için beyazlatıcı ajan üzerine ısı ve ışık kaynağı (Argon lazeri, plazma lambaları, curing ışığı ve diğerleri) verilerek aktivasyon sağlanır. Bazı ajanlar ısı ve ışık kaynağı olmadan da uygulanır  ancak birkaç seansla istenilen sonuç elde edilmeye çalışılır.

Yaptığımız uygulamalar sonucu ve literatürlere dayanarak ofis tipi beyazlatma işlemi uyguladıktan sonra ev tipi ile devam edilmesi durumunda daha uzun süreli beyazlık sağlanacağı ortaya konulmuştur. Yine hekim kontrolünde 6 ay ile 1 yıllık periyotlarla evde ağız plaklarına  beyazlatıcı jellerin  tekrar uygulanması  çok daha iyi sonuç verecektir.

Unutulmamalıdır ki hem ev tipi hemde ofis tipi  beyazlatma işlemleri ağız hijyeni iyi olan sağlıklı diş ve dişetlerine sahip hastalara uygulanmalıdır. Ayrıca 16 yaşın altındakilere, hamile kadınlara, aşırı hassas dişlere ve dişetleri çekilmiş hastalara, perokside alerjisi olan hastalara, tetrasiklin ilaç renkleşmeleri olanlara uygulanmamalıdır. İşlemden sonra sigara içilmesi, çok çay ve kahve tüketilmesi daha iyi sonuç alınmasına ve tedavinin kalıcı olmasına engel teşkil eder.